Bas Dari Seremban ke Alor Setar

Bus Schedule


Perjalanan Bas Seremban ke Alor Setar

Alor Setar ibu negeri kepada Kedah adalah sebuah bandar yang rancak dalam proses pembangunan. Untu ke Alor Setar dari Seremban, anda akan menempuh perjalanan sejauh 508 kilometer dan mengambil masa sehingga 5 jam atau lebih bergantung kepada keadaan trafik semasa. Jika anda ingin menaiki bas dari Seremban ke Alor Setar, anda boleh menaiki Intercity Coach, Transnasional. Anda akan menaiki bas di Terminal Satu Seremban dan akan diturunkan di Terminal Sahab Utama Alor Setar.

Tempat Menarik di Alor Setar

Terdapat beberapa buah tempat pelancongan yang menarik di sekitar Kedah. Jika anda berada di Alor Setar, lawatilah menara Alor Setar. Ia sebuah menara yang berfungsi sebagai tempat penyiaran dan juga tempat pelancongan. Dari sini anda akan dapat menikmati pemandangan di sekitar Kedah dari menara tinjau ini. Kemudian anda boleh berkunjung ke Muzium Padi. Muzium ini terdiri daripada 7 buah bangunan termasuk sebuah bangunan induk berbentuk gemai padi. Di sini anda kan mengenali jenis-jenis padi dan juga proses pembuatannya.

Jika anda sukakan cabaran, lawatilah Gua Gunung Keriang. Ia terletak berhampiran dengan kawasan yang berhampiran dengan Muzium Padi. Ia adalah sebuah gua batu kapur yang menarik untuk dilawati. Antara gua-gua yang terdapat disini adalah Gua Terus, Gua Pelamin dan juga Gua Seribu Bayur. Bagi memudahkan pengunjung, terdapat sebuah lif tujuh tingkat telah dibina disini. Kemudian anda boleh ke Taman Jubli Emas. Di sini terdapat trek jogging bagi mereka yang ingin mengeluarkan peluh dan juga kolam ikan yang besar beserta padang bola. Ini adalah tempat riadah masyarakat setempat yang sering menjadi tumpuan kepada mereka yang ingin berehat bersama keluarga.
Jangan lupa ziarahi Balai Nobat. Bangunan bersejarah ini dibina diawal pembukaan bandar Alor Setar sekitar tahun 1735. Asalnya bangunan ini dibina daripada kayu sebelum dibina semula dengan batu dan logam. Balai Nobat yang baru mempunyai 3 tingkat dengan kubah dikemuncaknya siap dibina pada tahun 1906. Ia digunakan untuk menyimpan alat-alat muzik Nobat DiRaja yang dimainkan pada upacara-upacara seperti hari pertabalan, perkahwinan dan persemadian DiRaja.

Makanan Sedap di Alor Setar

Makanan di kedah juga tidak kurang hebatnya. Cuba keenakan Apam Lenggang Stesyen Bas lama. Apam yang amat ringkas dengan rasa yang unik serta amat menyihatkan ini walaupun nampak ringkas tetapi amat sedap dan menyelerakan jika kena pada caranya. Kemudian cuba singgah ke warung Mat Cucur Udang adalah satu nama yang begitu popular di kalangan penduduk Alor Setar. Ia menyajikan cucur udang terbaik kepada rakyat Kedah sejak berpuluh tahun yang lalu namun hanya di pasar-pasar malam. Dan juga Nasi Kandar Yasmeen, Menurut pengunjung di sini, nasi kandar dengan ayam goreng, telur rebus dan sedikit sayuran sudah cukup untuk menambat hati kita dengan hidangan di sini. Walaupun terdapat menu lain seperti ayam ros, ayam madu dan sebagainya tetapi menu asas tersebut juga yang kerap dipesan pelanggan.

Beli Tiket Bas dari Seremban ke Alor Setar Melalui CatchThatBus


CatchThatBus menyediakan pelanggan dengan kesenangan membeli tiket atas talian, harga tiket sama dengan kaunter, tanpa kesusahan beratur di kaunter sesak! Anda dapat menikmati variasi pilihan operator bas yang menyediakan pengangkutan ke pelbagai destinasi di Malaysia dan Singapura. Belilah tiket bas anda di laman web kami atau di aplikasi kami, yang boleh di muat turun secara percuma di Google Play dan App Store.