Bas Dari Pulau Pinang ke Kuala Perlis

Bus Schedule


Perjalanan Bas Dari Pulau Pinang ke Kuala Perlis

Kuala Pelis , negeri yang terletak di utara Malaysia. Anda akan menempuh satu perjalanan sejauh 166 kilometer jika anda menaiki bas dari Pulau Pinang ke Kuala Perlis. Ia mengambil masa sekitar 2 jam atau lebih bergantung kepada keadaan trafik semasa. Bas yang menawarkan perkhidmatan Pulau Pinang ke Perlis adalah Plusliner dengan tambang sekitar RM17 ringgit untuk setiap perjalanan. Anda akan menaiki bas di Terminal Sungai Nibong di Pulau Pinang dan akan diturunkan di Terminal Kangar.

Tempat Menarik di Kuala Perlis

Perlis adalah negeri terkecil di Malaysia. Ia terletak di bahagian utara pantai barat Semenanjung Malaysia dan mempunyai berdekatan dengan Songklha dan Saturn di sempadannya. Nama rasmi untuk Perlis Perlis adalah Indera Kayangan. Antara tempat yang biasa mendapat kunjungan di Perlis adalah Arau dan juga Kangar. Satu lagi tarikan ialah Padang Besar, di sempadan Malaysia-Thailand. Pelabuhan dan feri terminal utama adalah di kampung kecil Kuala Perlis, menghubungkan kebanyakannya ke Pulau Langkawi. Perlis mempunyai ladang ular dan pusat penyelidikan yang terkenal di Sungai Batu Pahat, dan Gua Kelam dan Taman Negeri Perlis adalah tarikan pelancongan.

Masjid Terapung juga mempunyai puncak berkembar menara heksagon atau heksagon pertama di dunia. Ia adalah tarikan di Perlus. Pembinaan adalah simbolik bahawa semua manusia berasal dari Adam dan Hawa. Ia adalah unik kerana, pada setiap masa dalam waktu solat, pancaran cahaya dengan warna tertentu seperti merah, biru, putih dan hijau dinyalakan, sekali gus memberi petunjuk kepada nelayan di laut yang telah terjadi dalam waktu solat.

Anda juga boleh ke Taman Ular. Ia adalah satu-satunya taman ular yang dibina di Malaysia bagi kegunaan pengunjung dan juga penyelidikan. Ladang ini merupakan tarikan utama pelancong bukan sahaja di Perlis, tetapi seluruh negara, Malaysia. Objektif utama penubuhan Taman Ular dan Reptilia adalah untuk membantu dalam penyelidikan dalam pengeluaran anti – racun untuk kegunaan tempatan oleh Institut Penyelidikan Perubatan di Malaysia. Ia telah ditubuhkan dengan mempamerkan kira-kira 200 ular daripada 34 spesies yang berbeza dari Malaysia dan juga dari negara lain.

Kemudian anda boleh ke Padang Besar. Ia adalah kawasan yang menempatkan pelbagai jenis barangan tempatan dengan harga yang murah. Anda boleh membeli beberapa buah cendera hati untuk dibawa pulang sebagai hadiah kepada rakan-rakan dan juga keluarga. Selain itu disini juga terdapat beberapa buah kedai yang menjual barang secara pukal untuk dibeli oleh para peniaga.

Makanan Sedap di Kuala Perlis

Anda juga boleh menikmati beberapa hidangan yang lazat disini. Laksa utara adalah hidangan yang wajib anda cuba sekiranya anda ke sini. Lok Ching juga adalah hidangan yang boleh anda dapat di sini. Ia adalah daging-daging yang dicucuk pada lidi dan kelihatan seperti Sate yang enak.

Jadi tidak perlu bersusah payah memandu kenderaan anda untuk ke Perlis. Anda hanya perlu menaiki bas dari Pulau Pinang ke Kuala Perlis dengan menggunakan aplikasi CatchThatBus. Muat turun secara percuma di AppStore, Google Store dan juga Window Store dan terus buat semakan perjalanan anda. Anda juga boleh membuat pilihan tarikh, masa perjalanan dan juga tempat duduk mengikut keselesaan anda. Kemudian anda akan menerima e-tiket dan juga email sebagai rujukan. Dan anda sudah bersedia untuk ke Pulau Pinang.

 

Beli Tiket Bas dari Pulau Pinang ke Kuala Perlis Melalui CatchThatBus


CatchThatBus menyediakan pelanggan dengan kesenangan membeli tiket atas talian, harga tiket sama dengan kaunter, tanpa kesusahan beratur di kaunter sesak! Anda dapat menikmati variasi pilihan operator bas yang menyediakan pengangkutan ke pelbagai destinasi di Malaysia dan Singapura. Belilah tiket bas anda di laman web kami atau di aplikasi kami, yang boleh di muat turun secara percuma di Google Play dan App Store.