Bas Dari Johor Bahru ke Kuantan

Bus Schedule


Perjalanan Bas Dari Johor Bahru ke Kuantan

Pahang, sebuah negeri yang masih lagi kaya dengan flora dan fauna. Di sini terletaknya Kuantan, ibu negeri bagi Pahang. Kuantan adalah tempat paling sibuk di Pahang kerana disini terletaknya kompleks kerajaan dan juga tumpuan pelancong. Jika anda dari Johor, anda akan menempuh perjalanan sejauh 320 kilometer dan mengambil masa sekitar 8 jam untuk sampai ke sini. Terdapat 3 operator bas yang menawarkan perkhidmatan Johor Bahru ke Kuantan, ia adalah Transnasional, Cepat Ekspress dan juga Maju Express.

Tempat Menarik Di Kuantan

Apa yang menarik di Kuantan dan juga Pahang adalah keindahan alam semula jadinya. Di sini terletaknya Taman Negara Malaysia, sebuah kawasan hutan simpan yang menjadi tumpuan para pelancong. Di sini juga terdapat santuari Ikan Kelah, dimana ia menjadi kegilaan para pemancing untuk mendapatkan sedikit cabaran di sini. Kemudian anda boleh ke Teluk Cempedak, ia terletak kira-kira 12 kilometer dar pekan Kuantan. Kawasan pantainya yang berbatu sememangnya indah untuk dijadikan lokasi mengabadikan gambar dan juga berjalan-jalan sambil menikmati pemandangan matahari tenggelam.
Selain itu, anda boleh ke daerah lain di negeri Pahang. Jika anda inginkan tempat istirehat yang tinggi dan nyaman, kami cadangkan supaya anda ke Tanah Tinggi Cameron atau Genting Highlands. Kedua-duanya mempunyai daya tarikan yang sendiri. Tanah tinggi Cameron amat sesuai jika anda ingin pergi bercuti bersama keluarga, manakala Tanah Tinggu Genting pula jika anda perlukan hiburan bersama teman-teman. Suhu di sini sejuk dan ia sememangnya nyaman untuk anda.
Atau mungkin anda patut ke Bukit Tinggi, di sini terletaknya sebuah taman yang dihiasai ala-ala rumah di Jepun. Anda juga berpeluang untuk memakai pakaian tradisonal jepun seperti Kimono dan juga Yukata dengan harga sekitar RM40 ringgit. Sekitarnya tamanya terdapat beberapa buah kolam kecil dan juga terdapat sebuah rumah yang menyediakan servis membancuh the ala masyarakat Jepun.

Makanan yang Sedap di Kuantan

Makanan di sini tidak kurang hebatnya. Cuba masakan ala kampung dari Pahang seperti Tempoyak Ikan Patin. Atau Toman Masak Lemak Cili Api, kedua makanan ini sememangnya sangat terkenal di Pahang. Mereka juga mempunyai Sambal Hitam, sejenis masakan seperti sambal kering yang ditumis dengan ikan bilis hancur. Kebanyakkan makanan di sini keistimewaannya adalah lauk pauk yang enak dimakan bersama nasi. Selain itu satu lagi makanan wajib cuba adalah Asam Rong, sejenis masakan ala-ala Asam Pedas Melaka.

 

Beli Tiket Bas dari Johor Bahru ke Kuantan Melalui CatchThatBus


CatchThatBus menyediakan pelanggan dengan kesenangan membeli tiket atas talian, harga tiket sama dengan kaunter, tanpa kesusahan beratur di kaunter sesak! Anda dapat menikmati variasi pilihan operator bas yang menyediakan pengangkutan ke pelbagai destinasi di Malaysia dan Singapura. Belilah tiket bas anda di laman web kami atau di aplikasi kami, yang boleh di muat turun secara percuma di Google Play dan App Store.