Tadom Hill: Syurga Penggemar Aktiviti Sukan Lasak

Tadom Hill
Pemandangan memukau Tadom Hill

Aktiviti riadah dan sukan lasak kini semakin mendapat tempat dalam generasi muda. Selain daripada memberi manfaat dari segi kesihatan, mereka juga mempunyai ruang untuk bersosial bersama rakan-rakan atau ahli keluarga. Untuk entri kali ini, CatchThatBus ingin mengajak anda beriadah di Tadom Hill Resorts yang terletak di Banting, Selangor.

Tadom Hill adalah sebuah kawasan yang terletak di kawasan ladang kelapa sawit. Ia terletak kira-kira 45 minit dari ibu kota Kuala Lumpur dan dibina bercirikan alam semulajadi.

Continue reading “Tadom Hill: Syurga Penggemar Aktiviti Sukan Lasak”

Lokasi Aktiviti Hiking Di Semenanjung Malaysia Untuk ‘Beginners’

Kebelakangan ini aktiviti hiking (mendaki) telah mendapat banyak perhatian di kalangan anak-anak muda. Mana taknya, selain dapat keluarkan peluh dan lepas penat mendaki bukit, dapat pula nikmati pemandangan yang fuh, memang terbaik!

Aktiviti Hiking
Kredit Foto: newyorker.com

Bagi korang yang baru nak mula berjinak-jinak dengan aktiviti hiking, CatchThatBus nak kongsi beberapa lokasi hiking untuk para beginners! Ya la, korang mesti kena mula dengan yang senang dulu kan? Jom!

Continue reading “Lokasi Aktiviti Hiking Di Semenanjung Malaysia Untuk ‘Beginners’”

Cameron Highlands: Aktiviti & Lokasi Wajib Lawat

Siapa yang tidak tahu atau tidak pernah dengar tentang Cameron Highlands? Lokasi percutian tanah tinggi ini sering menjadi pilihan warga kota untuk merehatkan diri, walaupun ketika cuti pendek atau cuti hari minggu.

Cameron Highlands: Aktiviti & Lokasi Wajib Lawat
Kredit Foto: Viator.com

Continue reading “Cameron Highlands: Aktiviti & Lokasi Wajib Lawat”

Restoran Jalanan Wajib Rasa Di Ipoh

Ipoh sememangnya popular, bukan sahaja di kalangan orang tempatan tetapi termasuklah pelancong asing. Lebih-lebih lagi selepas ia tersenarai antara 10 bandar yang wajib dikunjungi di Asia menurut buku panduang pelancongan popular, Lonely Planet.

Salah satu sebab Ipoh dikenali adalah keenakan makanannya. Well let’s face it… Malaysia memang syurga makanan dan tidak dinafikan setiap negeri ada tarikan masing-masing, dan Ipoh juga tidak terkecuali.

Terdapat banyak deretan kafe hipster dan pelbagai kedai makan di sekitar Ipoh, tetapi di sini kami ingin berkongsi antara restoran atau kedai jalanan yang anda wajib rasa apabila berada di Ipoh.

Jom!

Continue reading “Restoran Jalanan Wajib Rasa Di Ipoh”

5 Tempat Percutian Keluarga Pada Musim Cuti Sekolah

Tempat Percutian Musim Cuti Sekolah
Kredit Foto: Timeout.com

Cuti sekolah kembali lagi! Inilah masanya ibu bapa mengambil kesempatan untuk meluangkan masa bersama anak-anak tersayang. Sempena cuti sekolah sehingga Januari ini, CatchThatBus ingin berkongsi lima lokasi menarik yang sesuai dikunjungi bersama keluarga.

Continue reading “5 Tempat Percutian Keluarga Pada Musim Cuti Sekolah”

Percutian 3 Hari 2 Malam di Pulau Tioman

Bercuti Di Pulau Tioman 3 hari 2 Malam Hari PertamaSelepas percutian di Pulau Redang, kali ini saya ingin menceritakan pengalaman bercuti bersama rakan-rakan di Pulau Tioman baru-baru ini. Bersempadan di antara Rompin, Pahang dan juga Mersing, Johor, anda mempunyai dua cara untuk pergi ke sana iaitu dengan menaiki feri dari Jeti Tanjung Gemuk di Rompin atau Jeti Mersing.

Bercuti Di Pulau Tioman Terminal Jeti Tg. Gemok

Continue reading “Percutian 3 Hari 2 Malam di Pulau Tioman”

AMARAN: Jangan Ketawa Ketika Baca Nama 6 Tempat Ini

Bak kata pepatah, jauh perjalanan luas pengalaman. Pengalaman yang kita perolehi bukan sahaja melalui pembelajaran secara formal tetapi juga pembelajaran secara tidak formal melalui pelbagai perkara yang berada di sekeliling kita.

Mengembara adalah satu aktiviti pembelajaran secara tidak formal. Melaluinya, kita dapat mempelajari pelbagai perkara termasuk mempelajari tentang budaya, makanan, asal-usul dan sejarah sesuatu tempat dan masyarakat.

Hayati perbezaan antara kita semua dan hargainya walaupun berbeza fahaman agama, bahasa, kaum dan budaya. Janganlah kita memperlekeh dan memperkecilkan perbezaan sesuatu perkara kita perhatikan yang berbeza daripada kita seperti nama enam tempat ini:

Continue reading “AMARAN: Jangan Ketawa Ketika Baca Nama 6 Tempat Ini”

7 Pulau Cantik di Semenanjung Malaysia Anda Mungkin Tidak Tahu

7 Pulau di Semenanjung Malaysia Anda Mungkin Tidak Tahu
Kredit Foto: www.ppulaumalaysia.wordpress.com

Negara kita sememangnya kaya dengan beribu-ribu pulau yang memukau mata memandang dan sentiasa dikunjungi oleh umum.

Pulau Redang, Pulau Perhentian dan Pulau Sipadan yang terletak di perairan Laut China Selatan manakala Pulau Pangkor dan Pulau Pinang yang terletak di perairan Selat Melaka merupakan beberapa contoh pulau yang terkenal di Malaysia.

Pulau-pulau tersebut tidak perlu diperkenalkan lagi kepada umum, sudah terkenal ke seantero dunia.

Tahukah anda bahawa terdapat beribu-ribu pulau yang menarik selain daripada senarai di atas? Hal ini terjadi kerana ia kurang mendapat liputan media dan kunjungan umum namun keindahannya tidak perlu dipertikaikan walaupun kurang popular.

Continue reading “7 Pulau Cantik di Semenanjung Malaysia Anda Mungkin Tidak Tahu”

Tips Bercuti Buat Solo Traveler

solotraveler

Anda tidak perlu menjadi seorang traveler yang berani mahupun ambil pakej berkumpulan untuk nikmati pengalaman percutian yang mengujakan dengan menaiki bas. Sebaliknya anda boleh pergi bercuti sendirian tidak kiralah jika anda lelaki atau pun perempuan, dan berpeluang untuk menikmati percutian kerana tidak terikat dengan agenda orang lain. Bak kata orang, less drama!

Apa yang anda perlu tahu sebagai seorang solo traveler adalah tips bercuti (psst..diskaun!) sebelum memulakan percutian anda.

Continue reading “Tips Bercuti Buat Solo Traveler”

Tips Keselamatan Ketika Bercuti

Teringin nak backpack ketika bercuti? Ada impian untuk mengelilingi dunia bersama teman atau secara solo? Seronok tu memang lah seronok tetapi pastikan anda menjaga keselamatan diri dan juga barang-barang anda agar tidak berlaku sesuatu yang tidak diingini.

CatchThatBus berkongsi beberapa tips keselamatan ketika bercuti untuk anda lakukan.

Continue reading “Tips Keselamatan Ketika Bercuti”