8 Makanan Terlazat Di Melaka Yang Pasti Akan Buat Anda Terliur!

 

melaka-river-cruiseKredit Foto:tripadvisor.com

Bandaraya Melaka adalah ibu negeri Melaka yang terletak berhampiran muara Sungai Melaka yang mengalir ke Selat Melaka. Dengan latar belakang penuh dengan sejarah, Melaka mempunyai gabungan kaum yang sangat kaya. Seterusnya, dengan pengaruh budaya-budaya yang pernah mendiami Melaka, anda boleh dapat banyak makan yang lazat dan unik di negeri ini, seperti Asam Pedas, Laksa Nyonya dan juga berbagai kuih-muih berwarna-warni! Ini telah buat Melaka satu destinasi makanan yang terunggun di Malaysia!  Selain itu, pusat bandar ini telah disenaraikan oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia pada Julai 2008.

Continue reading “8 Makanan Terlazat Di Melaka Yang Pasti Akan Buat Anda Terliur!”

6 Pulau Tercantik di Malaysia yang Sempurna untuk Penggemar Aktiviti Selam & Snorkeling

 

redang

Kredit Foto: ppulaumalaysia.wordpress

Negara kita sememangnya kaya dengan beribu-ribu pulau yang memukau mata memandang dan sentiasa dikunjungi para pelancong dalam dan luar negara!

Pulau Redang, Pulau Perhentian dan Pulau Sipadan yang terletak di perairan Laut China Selatan manakala Pulau Pangkor dan Pulau Pinang yang terletak di perairan Selat Melaka merupakan beberapa contoh pulau yang terkenal di Malaysia.

Pulau-pulau tersebut tidak perlu diperkenalkan lagi kepada umum, sudah terkenal di mata dunia.

Continue reading “6 Pulau Tercantik di Malaysia yang Sempurna untuk Penggemar Aktiviti Selam & Snorkeling”

10 Destinasi Paling Menarik Di Ipoh untuk Kunjungan Hujung Minggu Bersama Rakan-Rakan

ipoh

Kredit Foto: thestar.com

Ipoh tersenarai nombor 6  antara 10 bandar yang perlu dilawati di Asia menurut penerbit buku terkemuka panduan pelancongan, Lonely Planet. Kini, Ipoh duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan bandar-bandar besar lain di Asia seperti Hokkaido, Shanghai dan Hong Kong. Ipoh boleh! Malaysia boleh!

Berikut merupakan 10 tarikan di Ipoh yang anda boleh mengunjungi bersama rakan pada hujung minggu!

  1. Plan B

9589045111_3904697144_o

Kredit Foto: j2kfm.com

Plan B ialah kedai makan ala kopitiam yang sering menjadi tumpuan pelancong kerana suasana yang santai dan menenangkan dengan elemen barat dan rimbunan pohon menghijau yang diterapkan dalam dekorasinya. Anda wajib berkunjung ke sini!  Plan B terletak di tengah jantung Ipoh iaitu Jalan Panglima. Ia menawarkan makanan barat yang menyelerakan dan pelbagai pilihan kopi yang mampu menggugat deria rasa anda untuk terus mencuba.

Plan B sememangnya menjadi pilihan tempat untuk bersantai bersama keluarga ataupun kawan-kawan bagi warga tempatan dan para pelancong yang berkunjung ke Ipoh. Ayuh, apa tunggu lagi? Moh ke Plan B.

Nama Tarikan: Plan B

Waktu Perniagaan: 10.00 Pagi – 11.00 Petang

Alamat: Jalan Panglima, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia

2) Seni Mural

mprk_dz_1801_p2_dz_3

Kredit Foto: thestar.com

Ipoh sedang mengekori langkah Georgetown dengan keunikan seni muralnya yang tersendiri dan ia mampu menggamit para pelancong singgah sebentar ke Ipoh.

Seni mural di Ipoh kelihatan menyerlah dan menjadi tumpuan orang ramai kerana ia menonjol pada  muka bangunan-bangunan zaman kolonial. Jika anda kaki selfie ataupun pencinta seni fotografi, jangan lupa untuk menyaksikan dengan mata kepala sendiri 8 karya Ernest Zacharevic sambil merakam detik terindah untuk dijadikan kenangan.

Berikut merupakan koordinat lokasi seni mural-mural tersebut di sekitar Ipoh:

  1. A Paper Plane (4.598776 N, 101.077827 E)
  2. An Old Uncle Drinking Coffee (4.59843 N, 101.078542 E)
  3. A Yellow Hummingbird (4.596715 N, 101.078483 E)
  4. A ‘Kopi’ Break (4.596771 N, 101.078612 E)
  5. A Bag of Coffee (4.595918 N, 101.078195 E)
  6. Girl On a Wall in Bandar Timah (4.59691 N, 101.078152 E)
  7. Old Town Relives Nostalgia with Trishaw (4.59531 N, 101.078511 E)
  8. Tin Mining Town with Chinese-Style Painting (4.5964 N, 101.079252 E)

3) Pasar Karat

DSC_0927

Kredit Foto: jefftravel88.blogspot

Kunjungan anda ke Ipoh tidak sah jika tidak berkunjung ke Pasar Karat (wajib singgah). Ia juga dikenali sebagai Pasar Loken atau Memory Lane yang cukup terkenal dalam kalangan peminat barangan antik dan terpakai.  

Pasar yang terletak di Jalan Horley ini akan dibanjiri oleh para peminatnya dari seluruh negara bermula pada pukul 6.30 pagi sehingga 1 tengah hari. Diingatkan bahawa pasar ini hanya dibuka pada hari Ahad sahaja. Oleh itu, anda jangan sesuka hati datang ke sini tanpa mengira hari dan waktu. Kalau tidak, alamatnya terlepaslah anda untuk menikmati kemeriahannya.

Nama Tarikan: Memory Lane Morning Market

Waktu Perniagaan: Ahad 6.00 Petang – 12.00 Petang

Alamat: Jalan Horley, Kampung Jawa, 30300 Ipoh, Perak, Malaysia

4) Coffee King

coffee081-800x533

Kredit Foto: mohdzarin.com

Fenomena kopi Starbucks jalanan mula melanda negara kita pada tahun lepas. Ia mula dipopularkan oleh Coffee King yang terletak di Taman Cempaka. Atas sambutan yang memberangsangkan, cawangan terbaru Coffee King kini dibuka pula di Meru. Walaupun gerai Coffee King ini mula dibuka pada jam 4 petang, namun pengunjung sudah mula beratur panjang sebelum gerai dibuka lagi. Ini adalah fenomena biasa di gerai Coffee King. Benda sedap, menunggu lama pun orang sanggup. Betul tak? Walaupun beratur panjang, tapi proses pembeliannya sangat cepat.

Terdapat 6 pilihan kopi yang ditawarkan iaitu Ice Coffee, Ice Black Coffee, Ice Cocoa, Ice Tea, Ice Green Tea dan Ice Lime Tea. Menariknya, kesemua perisa ini dijual dengan harga semurah RM5 sahaja! Keistimewaan Coffe King adalah mereka menggunakan gula perang dan susu sejat bagi mendapatkan rasa kopi yang unik.

Nama Tarikan: Coffee King

Alamat: 31200 Ipoh, Perak, Malaysia

5) Tasik Cermin

15470899418_503afd6f6e_b

Kredit Foto: flickr.com

Tasik Cermin mula viral dan menjadi tumpuan orang ramai pada awal tahun ini. Kedudukannya yang tersembunyi menyebabkan ia sukar untuk dijejaki oleh para pelancong. Ledakan media sosial menyebabkan penemuan tasik indah ini cepat tersebar dan mula dikunjungi oleh orang ramai.

Walaupun agak sukar untuk menjejaki Tasik Cermin ini, tetapi percayalah bahawa penat-lelah anda berbaloi apabila melihat keindahan ciptaan Tuhan ini. Jika tidak silap, Tasik Cermin ini pernah menjadi lokasi penggambaran filem Sepet beberapa tahun lepas.

Nama Tarikan: Tasik Cermin Ipoh

Waktu Perniagaan: –

Alamat: Tasik Cermin, Gunung Rapat, Perak.

6) Kellie’s Castle

Kellies-CastleKredit Foto: ipohecho.com

Ipoh dan Kellie’s Castle sangat sinonim dan tidak dapat dipisahkan (umpama laut dan pantai). Oleh itu, mana mungkin kami boleh melupakan Kellie’s Castle dalam senarai 10 perkara yang menarik dan tertarik di Ipoh.

Kellie’s Castle dikenali juga sebagai Rumah Kellas dan dibina oleh William Kellie Smith, seorang peladang getah terkemuka British di Tanah Melayu pada ketika itu pada sekitar tahun 1910. Bangunan ini dibina mengikut reka bentuk sebuah Istana Moghul di Agra, India dan semua tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dari Madras.

Jika berkunjung ke sini, lupakan seketika sisi seramnya, sebaliknya nikmatilah keunikan dan keindahan seni bina bangunan ini yang memakan masa bertahun-tahun lamanya untuk disiapkan. Menariknya, lif pertama di Tanah Melayu terdapat di sini.

Nama Tarikan: Istana Kellie

Waktu Perniagaan: 9.00 Pagi – 6.00 Petang

Alamat: 31000 Batu Gajah, Perak, Malaysia

7) Kopi Putih

malaysia

Kredit Foto: reviewonline.co

Kopi adalah tradisi warga Ipoh yang terkenal zaman-berzaman. Di bumi bertuah inilah, tempat lahirnya kopi putih yang lebih dikenali sebagai White Coffee oleh orang ramai. Apabila disebut tentang Ipoh, pasti terbayang akan White Coffee dalam minda.

Untuk menikmati White Coffee yang asli, kunjungilah kopitiam Sin Yoon Loong, ia merupakan salah satu kopitiam yang tertua di Ipoh dan adalah satu faktor White Coffee sangat popular di Ipoh dan juga Malaysia.   Jangan lupa berkunjung ke sini jika anda ingin menikmati keaslian kopi putih di tanah tumpah kelahirannya. Anda berada dalam kerugiaan jika berkunjung ke Ipoh namun melepaskan peluang menikmati white coffee yang menjadi kegilaan ramai orang.

Nama Tarikan: Sin Yoon Loong

Waktu Perniagaan: 6.30 Pagi – 5.30 Petang

Alamat: 15 A, Bandar Timah, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia

8) Nasi Ganja di Kedai Kopi Yong Suanrestoran-best-nasi-ganja-ipoh

IMG_4492_zps534d365b

Kredit Foto: wordspics.com

Masyarakat berbilang kaum yang hidup secara aman dan harmoni di sini berkongsi pelbagai makanan yang menyelerakan. Maka, tidak hairanlah jika semua kaum berkumpul di sesebuah warung untuk menikmati juadah yang disediakan bersama-sama seperti nasi ganja, mi kicap, kuey teow kari dan sebagainya.

Tidak sah kunjungan anda ke Ipoh jika tidak makan nasi ganja. Sekali makan pasti terus ‘ketagih’ dan teringat-ingat akannya. Mana anda nak cari nasi ‘ganja’ Yong Suan di tempat lain? Anda tidak akan jumpa kecuali di Ipoh. Nasi ganja yang menjadi hidangan kebanggan kaum Mamak di sini menjadi pujaan semua kaum pada setiap hari.


Nama Tarikan: Nasi Kandar, Kedai Kopi Yong Suan

Waktu Perniagaan: 9.30 Pagi – 5.00 Petang

Alamat:  2, Jalan Yang Kalsom, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Perak, Malaysia

9) White Water Rafting

classic-one

Kredit Foto: mad-river.com

Lonely Planet turut menyenaraikan aktiviti white water rafting di Sungai Kampar, Gopeng sebagai aktiviti yang wajib dicuba ketika di Ipoh.

Sungai Kampar mempunyai 22 jeram berbeza yang terdiri daripada gred 2 hingga gred 3. Dari merentasi jeram besar, sehinggalah menikmati keindahan hutan hujan yang subur dan tenang, masa yang dihabiskan dengan alam semula jadi akan menjadikan hari anda penuh menyegarkan dan menceriakan.

Water rafting di Sungai Kampar sangat sesuai bagi peserta yang tidak mempunyai sebarang pengalaman. Aktiviti sebegini sesuai untuk mereka yang beradrenalin tinggi dan sukakan cabaran. Aktiviti ini cukup memuaskan hati jika anda berjaya menempuhinya dengan jaya.

Nama Tarikan: Gopeng White Water Rafting

Telefon: +60 19-662 2929

Alamat: Razak House, Jln Sungai Itek, 31600 Gopeng, Perak, Malaysia

10) Yasmin At Kong Heng

boardKredit Foto: kaki.sini.com

Kebanyakan karya Allahyarhamah Yasmin Ahmad difilemkan di Ipoh seperti Sepet, Gubra, Talentime dan Muallaf. Lantaran itu, sebuah muzium telah dibuka di Ipoh, Perak untuk mengiktiraf hasil-hasil kerja dan legasi pengarah filem hebat ini, dan muzium ini dinamakan Yasmin at Kong Heng. Walaupun Yasmin Ahmad telah jauh di mata namun dia masih dekat di hati para peminat. Al-Fatihah untuk beliau.


Nama Tarikan: Yasmin at Kong Heng Museum

Waktu Perniagaan: Sabtu & Ahad 10.00 Pagi – 4.00 Petang

Alamat: 89-91, Old Block Apartments, Jalan Sultan Yussuf, 30000 Ipoh, Perak, Malaysia


Adakah anda tertarik dan tidak sabar untuk melancong ke Ipoh, sebuah destinasi bertaraf antarabangsa. Jika ya,  cara yang cepat lagi menjimatkan, anda boleh menaiki bas dari mana-mana destinasi dan turun di Terminal Aman Jaya. Dengan laman web CatchThatBus ataupun pada aplikasi CatchThatBus,  anda boleh membeli tiket bas tanpa perlu beratur panjang di kaunter. Dengan beberapa klik di hujung jari anda, tiket bas sudah berada di tangan anda dalam masa 5 minit sahaja. Mudah, bukan? Apa tunggu lagi, moh ke Ipoh! Ipoh Mali talak sombong!

Do’s & Don’ts Before Traveling

Picture1
Photo Credit: ultimate.travel

So it begins! You have just reserved your room at a resort that you have been eyeing, revving for your next escape to a heaven lookalike of destination. You have spilled it out to some colleagues over a conversation by the water dispenser and your friends by the bar after work. But hold on! There is packing, planning, passport and the other gibberish that you would have to look into before you can start enjoy yourself.

The bottomline is travelling is not as easy and fast as drive through at a fast food joint, especially for freakishly organised people, or not you will definitely not be “loving it” (no pun intended!).

For these people, you can never be more prepared, meaning they always have a plan A to plan Z, preparing themselves for the worst case scenario.

Here are few things to note down and check off your checklist before you even begin your dream vacation.

Continue reading “Do’s & Don’ts Before Traveling”

5 Nature Getaways in Malaysia You Should Visit

5 Nature Getaways in Malaysia You Should Visit
Photo Credit: thesmartlocal.com

Ahhh, it’s time for all of us to get back to reality once again! With the festive season over, now it’s back to our 9 to 5 jobs, traffic congestions, bills and other shenanigans. Everything from here on now, seems to become so routined, such is the circle of life.

However we folks at CatchThatBus would like to break that cycle for you with these five nature getaway destinations in Malaysia,  just to change up the scenery from a concrete jungle to the real jungle itself and you will definitely relieve some stress in the process. These destinations are easily reachable and suitable for your weekend trip! So, let’s go back to nature, shall we?

Continue reading “5 Nature Getaways in Malaysia You Should Visit”

Tips Keselamatan Untuk Traveler Wanita

Tips-Keselamatan-Untuk-Traveler-Wanita
Kredit Foto: wanderlust.co.uk

Kini semakin ramai wanita yang gemar melakukan trip solo bagi mengisi masa lapang mereka. Ia bukan sahaja menyeronokkan, malah memberi peluang kepada para wanita untuk berdikari dan merasai pengalaman bercuti tanpa perlu bergantung kepada sesiapa.

Namun tidak kira anda lelaki mahupun wanita, anda pasti terdedah dengan risiko berbahaya apabila pergi ke mana-mana sahaja. Di sini kami berkongsi beberapa tips keselamatan buat traveler wanita yang sedang merancang percutian solo mereka.

Continue reading “Tips Keselamatan Untuk Traveler Wanita”

Makanan Anda Wajib Cuba Di Melaka

Makanan Wajib Cuba Di Melaka
Kredit Foto: maxpxel.freegreatpicture.com

Bandaraya Melaka adalah ibu negeri Melaka yang terletak berhampiran muara Sungai Melaka yang mengalir ke Selat Melaka. Dengan latar belakang sejarah dan budaya yang kaya dari Portugis, Belanda dan British yang memerintah sebelumnya, melawat tempat ini pastinya memberikan anda satu pengalaman yang unik. Bandar Melaka telah disenaraikan oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia pada Julai 2008, bersama-sama dengan Georgetown di Pulau Pinang.

Continue reading “Makanan Anda Wajib Cuba Di Melaka”

5 Unique Chinese New Year Dishes You Probably Don’t Know

5 Unique Chinese New Year Dishes
Credits : Borongaja

Chinese New Year is just around the corner and like almost every Asian celebrations, there is bound to be plates after plates of irresistible, mouthwatering food on the table. Since we only celebrate it once a year, guilty pleasure kicks in and there goes the strict diet you were diligently following for the past few months. Before we realize it, our weighing scale delivers that bad news.

Continue reading “5 Unique Chinese New Year Dishes You Probably Don’t Know”

Tadom Hill: Syurga Penggemar Aktiviti Sukan Lasak

Tadom Hill
Pemandangan memukau Tadom Hill

Aktiviti riadah dan sukan lasak kini semakin mendapat tempat dalam generasi muda. Selain daripada memberi manfaat dari segi kesihatan, mereka juga mempunyai ruang untuk bersosial bersama rakan-rakan atau ahli keluarga. Untuk entri kali ini, CatchThatBus ingin mengajak anda beriadah di Tadom Hill Resorts yang terletak di Banting, Selangor.

Tadom Hill adalah sebuah kawasan yang terletak di kawasan ladang kelapa sawit. Ia terletak kira-kira 45 minit dari ibu kota Kuala Lumpur dan dibina bercirikan alam semulajadi.

Continue reading “Tadom Hill: Syurga Penggemar Aktiviti Sukan Lasak”

Bus Pick-up Points in Singapore

Singapore
Credit Photo: Dawertravels.com

Traveling by express bus from Singapore is one of the easiest way to get to their neighbouring country, Malaysia and as well as Thailand. Its affordable and you will get to choose your preferred pick-up and drop-off points easily.

Here is a list of pick-up points available in Singapore that you can choose for your own convenience when you purchase bus tickets from CatchThatBus. All the operators will drop their passengers at the major bus terminals or any drop-off points you preferred.

Continue reading “Bus Pick-up Points in Singapore”